India: Een onzekere toekomst voor Moses

Er heerst bedrijvigheid in en om de kerk van voorganger Moses als we er rond het middaguur aankomen. Gemeenteleden zijn bezig de muren van de kerk en van het huis van de voorganger, dat achter de kerk ligt, van een nieuwe verflaag te voorzien.

Pas later wordt mij duidelijk waarom: op de muren van het huis zaten al een jaar lang bloedvlekken. Het bloed van Moses.

Een medewerker van SDOK reisde in december 2014 naar een zuidelijke deelstaat van India en sprak met voorgangers en hun gezinnen, die te maken hebben met toenemende vervolging.

In de nacht van 29 december 2013 wordt er aan de deur geklopt. Dat gebeurt wel vaker, dus Moses stommelt slaperig naar de deur om die te openen. Maar nog voor hij goed en wel doorheeft wat er gebeurt, wordt hij aangevallen en met een mes gestoken. Niet één keer, maar vele keren. Ook zijn vrouw, die hem te hulp wil schieten, raakt gewond. De overvallers verdwijnen snel weer in de nacht.

In coma
Moses blijft bewusteloos achter in een plas bloed. Zijn vrouw rent naar buiten en roept om hulp. Enkele buren worden wakker en helpen om Moses naar het ziekenhuis te brengen. De dertienjarige dochter van het echtpaar blijft verdrietig en bezorgd achter. Tien dagen ligt Moses in coma en er wordt gevreesd voor zijn leven. Zijn vrouw vertelt: “We wisten dat het doel van de aanvallers was dat mijn man zou stoppen met zijn werk. Daarom bleven we juist samenkomsten houden toen hij in het ziekenhuis lag.”

Vastbesloten
Het duurt enkele maanden voordat Moses weer hersteld is. Als ik hem vraag hoe het nu met hem gaat, zegt hij: “Ik ben vastbesloten om God te blijven dienen op deze plek, wat de omstandigheden ook zijn.” Met hulp van de partnerorganisatie van SDOK zijn de ziekenhuiskosten betaald en werd ook de verf gekocht, waardoor de bloedvlekken van de muren verdwijnen. De littekens op de rug van Moses blijven, als herinnering dat God een wonder deed en zijn leven spaarde.

Radicale hindoes
Met name voorgangers op het platteland zijn het slachtoffer van radicale hindoes. Het aantal gewelddadige aanvallen is toegenomen, maar nog veel vaker hebben voorgangers te maken met arrestaties, intimidatie en valse beschuldigingen. Ze worden hardhandig aangepakt, gearresteerd en enkele dagen op het politiebureau vastgehouden. Vaak beschikken ze zelf niet over het geld dat nodig is om op borgtocht vrijgelaten te worden en een advocaat in de arm te nemen. De toegenomen vervolging houdt mede verband met de landelijke macht van de nationalistische hindoepartij BJP, sinds mei 2014.