Open Doors: Ranglijst Christenvervolging 2016

Islamitisch extremisme groeit snel

“Voor veel moslims lijkt het alsof Islamitische Staat (IS) Allah aan zijn zijde heeft omdat de terreurgroep in korte tijd zo succesvol werd”, zegt een Open Doors-onderzoeker. Zowel moslims als christenen lijden onder het geweld van extremistische moslims.

Uit angst dat extremisten hun grondgebied overnemen, worden steeds meer moslims fundamentalistisch. Overheden trekken om die reden juist de teugels strakker aan en stimuleren het nationale gevoel terwijl de regels en het toezicht op religie aangescherpt worden.

Toch is er ook een andere ontwikkeling: een toenemend aantal moslims die de radicale islam zat is, raakt geïnteresseerd in het christendom.

Lees meer over de Ranglijst Christenvervolging 2016

Hier is vervolging het zwaarst

Voor de veertiende keer op een rij staat Noord-Korea op plaats 1 van de Ranglijst Christenvervolging.

In alle aspecten van het leven worden christenen onderdrukt door de overheid. Ze houden hun geloof angstvallig stil, omdat ze anders gevangenschap, mishandeling of zelfs de dood riskeren. Bekijk het filmpje over de landen van de top 10.

Eritrea het Noord-Korea van Afrika?

Christenen in Afrika kregen in 2015 te maken met veel geweld van islamitisch extremistische groeperingen. Ze vernielden kerken, vermoordden mensen en verkrachtten vrouwen en meisjes. Zeven Afrikaanse landen staan dit jaar in de top 20.

De aanwezigheid van islamitisch extremisme in Afrika is groot. De Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram maakte in 2015 zelfs meer slachtoffers dan Islamitische Staat.

Naast de groei en invloed van terreurgroepen, valt vooral Eritrea op. Het land wordt ook wel het Noord-Korea van Afrika genoemd en steeg van plaats 9 naar plaats 3. Meer weten over wat er gaande is in dit land?

Lees verder

Bid voor vervolgers

Een Nigeriaanse pastor zei eens: ‘Alleen het wapen van de liefde kan de wapenen van haat laten zwijgen.’ Bid mee voor hen die christenen vervolgen. Bid dat ze horen over vergeving en dat de Here God hen liefheeft.

Wat zou er gebeuren als we consequent bidden voor vervolgers? Niet alleen onze medechristenen uit de vervolgde kerk hebben onze gebedssteun hard nodig. Het gebed voor vervolgers kan grote impact hebben op hun leven. Als vervolgers ontdekken wie de Here Jezus is, verandert alles.

Lees verder over bidden voor vervolgers