Laos: ‘Mijn gevangenschap maakte deel uit van Gods plan’

Autoriteiten in Laos zien christenen als vijand. Kerkleiders en –leden worden regelmatig lastiggevallen en opgepakt. De 23-jarige James* werd afgelopen augustus gevangengenomen. Hij werd beschuldigd van evangelisatie. In werkelijkheid was hij bezig met een studieonderzoek.

“Mijn zwager studeerde net als ik aan de Bijbelschool. Hij moest een onderzoekje doen voor een project waarmee hij bezig was. Ik hielp hem hierbij en zou dorpsbewoners wat algemene vragen stellen. De dorpsleider gaf me toestemming. Ik was nog maar net begonnen, toen ik werd opgewacht door tien politiemannen. Ze waren gebeld door de dorpsleider en beschuldigden me van het bekeren van mensen tot het christendom”, vertelt James.

“Eerst dacht ik dat ik snel vrij zou zijn, maar ik zat vier maanden gevangen. Ik deelde een cel met 71 andere gevangenen; drugsverslaafden en –dealers en dieven. In deze moeilijke tijd leerde ik op de Here God te vertrouwen en afhankelijk te zijn van Hem. Mijn gevangenschap maakte deel uit van Zijn plan.”

Op 21 december 2015 werd James op borgtocht vrijgelaten, dankzij tussenkomst van Open Doors. “Ik voelde me verdoofd toen ik dit nieuws hoorde en dacht direct aan mijn medegevangenen. Sommigen van hen hebben niemand die zich om hen bekommert. Eenmaal thuis brak ik, ik had mijn familie zo ontzettend gemist. Mijn geloof werd op de proef gesteld in de gevangenis, maar is sterker geworden. Ik wil op de Here God vertrouwen.”

Dank voor Gods nabijheid, ook toen James in de gevangenis zat.

Bid voor de christenen in Laos die gevangenzitten. Bid dat zij ook Gods aanwezigheid ervaren.

Wilt u ook bidden voor de lokale autoriteiten?

* James heet in werkelijkheid anders. Om veiligheidsredenen wordt zijn echte naam niet vermeld